Home > Uncategorized > Zaid-Ghafar-Ibrahim-Baba

Zaid-Ghafar-Ibrahim-Baba

Tidaklah pernah saya menganggap sesiapa yang keluar Umno dan memilih menyertai pembangkang itu seorang wira mahupun pemimpin agung yang perlu dijulang-julang. Kerna resminya lagi tinggi dijulang maka lagi mudahlah jatuhnya. Saya lebih gemar menggelar mereka yang telah keluar Umno ini sebagai orang yang sudah insaf. Akan tetapi taubatnya taklah kita ketahui lagi.

Taubat yang saya maksudkan adalah meninggalkan budaya politik Umno terus. Jika dilihat ada ramai tokoh yang telah meninggalkan Umno tetapi belum tentu mereka bertaubat. Anwar Ibrahim dipaksa ‘insaf’ (baca:tinggalkan) Umno dan sekarang ini dilihat sudah ber’taubat’ dengan membawa agenda politik baru utk PKR dan Pakatan Rakyat. Mahathir juga meninggalkan Umno tetapi seperti sedia maklum dia tetap dengan agenda perkauman sempit ‘ultra’ Melayu, sehingga dia sanggup untuk hadir pada program Perkasa demi menuruskan survival politik beliau. Maka adakah Zaid Ibrahim telah benar-benar ‘insaf’ dan bertaubat? Biar masa menentukannya.

Saya tiada masalah peribadi dengan Zaid. Tiada cemburu, benci mahupun dendam. Saya anggap Zaid pemimpin yang berprinsip. Namun hasil pendedahan temuramah beliau di dalam Malaysiakini, langkah politik beliau yang ini penuh dengan negativiti. Apa tujuan beliau menjadikan Allahyarham Tun Ghafar Baba sebagai pengganti diri? Mengapa mengambil kira sejarah pemilihan Umno sebagai kayu ukuran? Walhal pemilihan PKR kali ini adalah julung kalinya pemilihan yang mengamalkan demokrasi terus di mana setiap ahli akar umbi bisa memilih.

Seharusnya Zaid Ibrahim, yang menganggap dirinya dijulang sebagai wira harus menjadi anak jantan mencabar mana-mana calon yang ingin merebut jawatan Timbalan Presiden parti untuk berdebat mengenai polisi, misi dan aspirasi anda untuk Parti, rakyat dan Negara. Gunakan duit yang ada untuk anjur. Majlis Debat Presidential, bukannya jamuan terbuka hari Raya. Jika benar ingin menjadi jaguh isu demokrasi, proses Debat ini sebagai sebahagian dari proses demokrasi harus diangkat Zaid sebagai satu tuntutan. Bukannya tunduk kepada godaan politik simpati syahdu yang mengkhayalkan.

Saya berharap selepas ini hentikanlah sebarang bentuk kempen negatif yang dirancang kerana akhirnya yang terjejas imej Parti dan keyakinan rakyat kepada kita makin terhakis.

Fikir-fikirkanlah andai anda benar-benar pemimpin berjiwa besar yang telah Insaf dan Taubat.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: